Скуп „Научнице у привреди – јуче, данас, сутра“

Нови Сад, 8. фебруар – У сусрет 11. фебруару – Међународном дану жена и девојчица у науци, који се од 2015. године обележава са циљем промовисања једнаког приступа и учешћа жена и девојчица у науци, одржан је скуп „НАУЧНИЦЕ У ПРИВРЕДИ – ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА“.

Скуп је одржан у Привредној комори Војводине, у организацији Удружења научница Србије „СРНА“ у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, Покрајинским секретаријатом за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Привредном комором Војводине.

Неке од тема о којима је било речи на скупу су биле  полна и родна дикриминација жена у науци кроз историју, важности повећања видљивости жена у друштвеној заједници, разбијање родних стереотипа и јачање сарадње науке и привреде.

„Историјски посматрано, жене научнице су се увек морале борити за своја права. У скоро четири миленијума дугој историји науке, жене  у науци су биле изложене и полној и родној дискриминацији због непризнавања женског пола у научној заједници  и забране уласка у јавни простор  који је одувек сматран мушким простором.  Данас живимо у друштву које се и даље бори за остваривање потпуне родне равноправности  за жене у науци. На нама је да дамо свој допринос како би нам будућност  била боља, тако што  ћемо прихватити историјски доказану чињеницу да наука треба да буде универзална, отворена и доступна свима, равноправно  и  у складу са етичким принципима. “ поручила је помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова мр. Ђенђи Селеши.

На скупу су изнети и неки од глобалних података истраживања УН из 2021. године, који указују да жене научнице широм света воде револуционарна научна истраживања – иако је истраживачки рад сам по себи прилично захтеван – за жене  још  захтевнији и тежи због усклађивање професионалног и породичног живота. Међутим, упркос својим изванредним открићима, оне су заступљене свега 30% у науци, ретко добијају признања за своја постигнућа  –  само 3% Нобелових награда за науку икада је додељено женама, само 11% жена је на позицијама виших истраживача који воде пројекте у Европи, упис студенткиња и даље је посебно низак на информационе и комуникационе технологије  –  3%, у природним наукама, математици и статистици – 5% и у инжењерству, производњи и грађевинарству  –  8%.

На повећању видљивости, промовисаности јавног интегритета, као и освајању  руководећих позиција у науци и генерално у академској заједници, мора се упорно инсистирати, поручено је на скупу „Научнице у привреди: јуче, данас, сутра“.