Одржан скуп „Борба за права жена у науци и даље траје“

Нови Сад, 07.март – У организацији Покрајинског секретаријата за социајлну политику, демографију и равноправност полова у сарадњи са Удружењем научница Србије „СРНА“ и Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам организовао је свечаност поводом 8. марта; међунаросног дана жена са темом „Борба за права жена у науци траје и даље“.

Скуп су отворили подсекретарака Покрајинског секретаријата за социајлну политику, демографију и равноправност полова Диана Миловић, председница Удружења „СРНА“ проф.др Сања Подунавац-Кузмановић и покрајински секретар за привреду и Туризам др Ненад Иванишевић.

Обраћајући се учесницима скупа Диана Миловић је истакла значај женске солидарности која је и кроз историју, али и данас често била препрека за бољи положај жена у друштву. „Покрајински секретаријат за социајлну политику, демографију и равноправност полова кроз више својих активности ради на оснаживању жена“, истакла је Диана Миловић и додала да су у фокусу Секретаријата нарочито маргинализоване жене, као што су жене на селу, жене припаднице националних заједница и слично. Подсекретарка Миловић је истакла и значај две активности Секретаријата: Академију вештина, где се женама дају основни знања и вештине за економско оснаживање и Конкурс на којем се средстав додељују породицама и женама, али се први пут некретнина уписује на жену као власницу исте.

Обраћајући се окупљеним учесницама и учесницима, и истичући значај овог тематског скупа, покрајински секретар за привреду и туризам је рекао да је у основи већине проблема и препрека у погледу родне равноправности, односно положаја жена посебно у привреди и пољопривреди, али и у науци – кућно васпитање.

,,Важно је дечацима и мушкарцима објаснити да не вреде више од жена и да жена нема не би било никога ко би нас рађао, без обзира на науку. Као јасан почетак свих разговора на ову тему морамо поставити чињеницу да без жена не бисмо постојали. С друге стране, више пута сам упућивао позив научницама да применимо од науке све што јесте примењиво у привреди, да се оснивају предузећа, а посебно да пружимо подршку малим и микро предузећима. Нама у Секретаријату је од круцијалне важности да жена која жели да буде предузетница оснује предузеће“, рекао је др Иванишевић, додавши да свака идеја која може да се реализује на тржишту и предузетница која је у томе успела, моћи ће да пронађе себе и у подстицајним мерама у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам, било да је у питању област привреде, туризма, или запошљавања.

Након уводног обраћања уследила су излагања Mр Ђенђи Селеши, помоћнице покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и родну равноправност на тему ,,Положај жена у науци –  јуче, данас, сутра’’, Доц. др Драгане Ћорић, Покрајинске заштитнице грађана – омбудсманке на тему ,,Рађање научнице (усклађивање приватног и пословног у животу жене у науци)’’ и Проф. др Сање Белић, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математички факултет у Новом Саду на тему ,,Наука или мајка’’.

На данашњој свечаности су сагледана стања која се односе на изворно значење овог датума и економска, политичка и друштвена достигнућа жена. Послата је порука да се борба за стечена женска права са аспекта женске перспективе данас препознаје као важно политичко питање које је постало предуслов за испуњавање социјалне правде и стварања хуманог окружења коме тежи и наше друштво.

8. март је историја борбе за женска права сажета у један дан, ту борбу треба ценити и сачувати од заборава и омаловажавања,  јер је она једина борба у људској историји која и дан данас траје.