Предраг Вулетић уручио уговоре представницима локалних самоуправа за унапређење положаја Рома

Нови Сад, 13.новембар – покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић уручио је данас уговоре представницима локалних самоуправа којима су одобрена средства  на конкурсима Покрајинског секретаријата.

Обраћајући се присутним, покрајински секретар је рекао да су реализована два јавна конкурса намењена локалним самоуправама којима се  суфинансирају активности са циљем унапређење положаја Рома и Ромкиња.

„Како су проблеми ромске популације најчешће остављени локалним самоуправама да их процене и нађу решење, кроз пројекте и суфинансирање покушавамо да мотивишемо локалне самоуправе  на решавање тих проблема“, истакао је Вулетић.

За ангажовање координатора за за ромска питања  одобрено је 5 пројеката у укупном износу од 1.200.000,00 динара у следећим општинама: Вршац, Сента, Бачка Паланка, Рума и Нови Бечеј. Ангажовањем координатора покушавамо да направимо контакт и посредујемо између припадника ромске популације и органима управе.

Поред овог конкурса реализован је и конкурс за израду и реализацију локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања у износу од 3.000.000,00 динара чиме ћемо покушати да решавамо један од најчешћих проблема ромске популације – стамбено питање. Овогодишњим конкурсом суфинансирани су: Бачки Петровац, Сента, Сремски Карловци, Бачка Паланка, Панчево, Кикинда , Суботица.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић се захвалила покрајинском секретару на додели бесповратних средстава и истакла да је на овај начин локалним самоуправама омогућено додадатна подршка и истовремено је представљен пример партнерског и одговорног односа свих нивоа власти према ромској заједници.