Одржан састанак о Регионалном стамбеном програму

Нови Сад, 6.март – У Великој сали Скупштине АП Војводине одржан је  састанак са представницима локалних самоуправа на тему Регионалног стамбеног програма намењеног избеглицама из бивших југословенских република који се спроводи у градовима и општинама на терторији АПВ.

Регионални стамбени програм реализују 4 земље региона: Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора и Репубилка Србија. Програмом је обухваћено око 26.000,00 расељених породица у региону, од којих је око 16.000 у Србији.

На територији Војводине, регионални стамбени програм се спроводи у 39 јединица локалне самоуправе и састоји се од изградње станова и монтажних кућа, пакета грађевинског материјала, куповине  сеоских домаћинстава, укупно 2747 стамбених решења.

У оквиру одобрених средстава, са градовима и општинама у Војводини закључено је 29 уговора о изградњи 1287 станова. Поред тога, 37 општина је склопило уговоре о додели укупно 11,5 милиона евра кроз 37 уговора о додели средстава за куповину грађевинског материјала вредности 4,6 милиона евра и 59 уговора о додели средстава за куповину сеоских домаћинстава вредности 6,9 милиона евра.

Представницима градова и општина обратио се покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић који је подсетио на активности које Покрајинска влада реализује у циљу збрињавања свих избеглих, прогнаних и расељених лица.

Предраг Вулетић је подсетио да се Покрајинска влада на почетку овог мандата суочила са чињеницом  да у Војводини око 15 хиљада људи има избеглички или расељенички статус. „Највећи број избеглица, како ти исти подаци показују, „нестао“ је из евиденције тако што су постали грађани Србије, међутим њихови психосоцијални, економски и други проблеми остали су непромењени“, нагласио је Вулетић и додао: „Оно што је за нас важно је да се већина избеглица од самог почетка најчешће изјашњавала за интеграцију као свој избор.“

Подршка Покрајинске владе најдиректнија је кроз програме и конкурсе Фонда за избегла, прогнана и расељена лица. Кроз програме Фонда пружа се подршка у стамбеном збрињавању, економском оснаживању, оснаживању жена…Разноврсним програмима стамбеног збрињавања до сада је обухваћено око 1200 породица. Подршка огледа и у средствима која су последњих година увећана и од почетних 50 милиона, прошлу годину Фонд за избегла, прогнана и расељена лица завршио је са скоро 100 милиона динара у буџету.

У овим, као и свим другим активностима од изузетног значаја је успостављена сарадња сарадња са Комесаријатом за избегла и прогнана лица и Владом Републике Србије. Значајан и велик пројекат као што је овај Регионални стамбени програм не би био могућ без донатора.

„Наша обавеза је да свима који се осећају угроженим, а посебно овој популацији пружимо сву могућу помоћ и подршку“, нагласио је покрајински секретар и позвао све учеснике овог великог и значајног програма да уложе додатни напор како би се донаторска средства утрошила, а вишедеценијски проблем избеглих и прогнаних решио.