Обележен Међународни дан Рома

Нови Сад- 7. априла 2023. године, у Сали на другом спрату Скупштине одржан је округли сто под називом ˝Роми у Војводини – некад и сад˝ поводом обележавања Међународног дана Рома.

На округлом столу присуствовала је помоћница покрајинског секретара за родну равноправност и унапређење положаја Рома мр Ђенђи Селеши, Љиљана Михајловић директорица Канцеларије за инклузију Рома као  и помоћница директора Културног центра Нови Сад, Сунчица Марковић која је приказала документарни филм „Блуз гаравих сокака“.

„За остваривање поштовања људских права и суштинске равноправности Рома и Ромкиња потребни су институционални програми и активности на основу којих се формирају позитивни друштвени ставови. Потребна је континуирана институционална подршка, политичка воља, одређени степен друштвене солидарности и веће учешће представника Ромске заједнице у јавним политикама. Социјално укључивање националних мањина путем јавних политика у грађанско демократско друштво је препознатљив концепт мултиетничке и мултикултуралне Војводине коју спроводи покрајинска влада.“ –Истакла је мр Ђенђи Селеши.

Директорица Канцеларије за инклузију Рома, Љиљана Михајловић истакла је да је неопходно наставити рад на промоцији Ромске културе и образовања уз приказивање позитивних примера Рома који су заузели свој положај у високим академским круговима.