Економско оснаживање жена и женско предузетништво у Банату

Зрењанин, 06. јун 2023. – У хотелу ˝Војводина˝  одржан је округли сто под називом  ,, Економско оснаживање жена и женско предузетништво у Банату˝  који су организовали Агенција Уједињених нација за оснаживање жена и родну равноправност и Зрењанински едукативни центар. Округли сто се организoвао у оквиру ЕУ пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности” у циљу подстицања дискусије, размене информација између организација и представника локалних механизама и других јавних институција на теме које су релевантне за унапређење родне равноправности у Србији. 

Трибини је присуствовала помоћница покрајинског секретара у Сектору за равноправност полова и унапређење положаја Рома, мр Ђенђи Селеши, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Нина Митић, као и представници града Зрењанина.

У уводном обраћању помоћница Покрајинског секретара, мр Ђенђи Селеши истакла је  да кроз различите иницијативе и програме, Секретаријат за социјалну политику, демографију равноправност полова ради на стварању повољног окружења за жене предузетнице, подржава њихов развој и омогућава им приступ финансијским ресурсима, обукама и менторству.

,,Секретаријат такође пружа подршку и женама које су жртве насиља или су у тешким социјалним ситуацијама, женама из рањивих група, помажући им да пронађу пут ка економској независности и самосталности путем конкурса, обука, саветовања, менторства, усмеравања ка могућностима за запошљавање или самозапошљавање. Данас живимо у друштву које се и даље бори за остваривање потпуне родне равноправности. Савремено друштво још увек није друштво једнаких могућности, и то не само у погледу рода. Зато је један од кључних циљева Секретаријата спровођење родноодговорних политика путем  програма, мера, активости  за изградњу праведног и инклузивног друштво у којем ће се сваки појединац осећати подржаним и уваженим. ˝

,,На свима нама који смо данас присутни на овој конференцији је да дамо свој допринос како би нам будућност  била боља. Верујем да заједно можемо постићи позитивне промене и изградити бољу будућност за све нас. ˝ -Закључила је Селеши.