Додељени уговори за куповину куће на селу

Нови Сад, 06. јун – У Свечаном холу Покрајинксе владе покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић, уручили су уговоре младим брачним паровима за куповину сеоских кућа са окућницом.

Програм за куповину кућа на селу један је од најактуелнијих подстицајних програма које реализује Завод за равноправност полова. Обраћајући се присутним младим паровима, директорка Завода Диана Миловић је рекла да је један од највећих страхова сваког човека како обезбедити кров. „Управо из тог разлога“, истакла је директорка „ми је посебно драго што смо данас овде и што нових 30 парова од данас има кров над главом“.

Циљеви Kонкурса били су усмерени на подстицање развоја руралних средина, оживљавање и подмлађивање војвођанских села кроз долазак деце и повећање наталитета, као и иницирање процеса побољшања демографске структуре као предуслова за покретање привредних активности. Покрајински секретар Предраг Вулетић је, обраћајући се младим  паровима, нагласио да је привилегија ових младих људи да су бирали где ће да живе, али свакако и велика храброст да се преселе или остану на селу. У Војводини, по статистичким подацима, има 465 насеља, 52 су градска, а остала сеоска или мешовита, рекао је Вулетић и изнео податак да је у чак 40% мање насељених места мање од 1000 становника.

„Забрињавајућ је податак да је у 74 насеља је мање од 1000 становника, у 50 је мање од 500 становника, у 43 насеља имају мање од 200 становника док у 13 насеља има мање од 100 становника, а у 4 војвођанска насеља насеља имају мање од 50 становника“

У претходних 5 година и 6 конкурсних циклуса икупно је додељен 241 милион динара. „Рационално коришћење буџета, какво смо показали у претходном периоду, омогућава нам да нађемо средства за програме који су од суштинског значаја“, рекао је Вулетић и позвао младе парове да прате и друге подстицајне програме које реализује Покрајинска влада.