Саопштење поводом смрти корисника

Информација поводом смрти корисника Дома за ЛОМР “Срце у јабуци“ Јабука –

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду поводом смрти корисника Дома за ЛОМР “Срце у јабуци“ Јабука , даје следеће саопштење:

Након сазнања о смрти корисника Дома за ЛОМР “Срце у јабуци“ Јабука (1957. годиште)  инспектор социјалне заштите је телефонским путем 23.07.2020. године контактирао директорку Дома, а дана 24. 07.2020. године доласком испред Дома обавио разговор са директорком Дома поводом смрти корисника који се затекао испред COVID амбуланте у Панчеву.

У извештају који је директорка Дома за ЛОМР „Срце у јабуци“ упутила Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова наведено је следеће:

Корисник Дома тестиран је ПЦР тестом од стране епидемиолога у простору Дома и затим је по препоруци дежурног лекара одвезен у  COVID амбуланту у Панчеву на  РТГ преглед плућа и анализе крви.  Након обављених прегледа изведен је у колицима испред амбуланте, како би се сачекао резултате. По изласку из COVID амбуланте, након 15-ак минута корисник је преминуо. Због процедура приласка, заштите и поступања позвана је хитна помоћ, која је на лични позив медицинске сестре дошла након 15 минута. Обавештена је и полиција, чији се излазак чекао дуже време. Након више од 2 сата, констатована је смрт корисника, који све то време није смео бити померан са тог места. Лекар који је констатовао смрт навео је да је узорок смрти непознат.

Инспекција социјалне заштите је након сазнања о смрти Ж.З. по службеној дужности започела инспекцијски (канцеларијски) надзор ради утврђивања евентуалних неправилности у раду Дома, односно у контроли примене аката (наредби, инструкција, препорука и налога) Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Београду о начину рада установа социјалне заштите за пружање услуга домског смештаја у време епидемије вируса Covid-19.

Процедуре везане за рад здравствених радника, односно COVID амбуланте, хитне помоћи и доласка полицијских органа утврђиваће други надлежни органи.