Одржан округли сто о палијативном збрињавању

Нови Сад, 08. октобар – Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић присуствовао је данас Округлом столу „Не остављамо никога иза себе – равноправност у приступу палијативној нези“ који је организовалао Колпинг друштво Србије поводом обележавања обележавања Светског дана хосписа и палијативног збрињавања.

На округлом столу су представљени резултати истарживања о потребама грађана за палијативним збрињавањем, доступности услуге и представљене иницијативе за законско регулисање и унапређење палијативног збрињавања у Србији.

Обраћајући се присутним покрајински секретар Предраг Вулетић је рекао да у систему социјалне заштите на територији Покрајине функционише 27 установа за смештај корисника чији је оснивач Покрајинска влада и 61 приватни дом за старе. „Све ове установе, а нарочито установе за старе, последњих 10 година суочене су са променом категорије корисника. Све већи број корисника сусобе којима је потребна подршка и посебна нега.“ „ Управо у овим нашим установама је видиљава потреба заједничког деловања здравственог система и система социјалне заштите“, истакао је покрајински секретар.

Поштујући препоруке европске уније и невладиних организација и пратећи искуства у Европи и свету, у израду измена и допуна Закона о социјалној заштити узето је у разматрање и формирање нових или реорганизација постојећих установа, како би услуге би оне заиста задовољавале потребе корисника.

Покрајински секретар је позвао невладине организације да се активније укључе у доношење одлука, али и буду партнер јавном сектору у пружању услуга најугроженијим категоријама становништва.