Уручена финансијска помоћ средњошколцима из избегличких и расељеничких породица

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима завршио је још једну годину свечаном доделом уговора о помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица у Војводини.

Програм за доделу једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица на територији АП Војводине Фонд реализује од 2008. године и њиме су обухваћене све општине на територији АП Војводине.

У протеклом периоду овај вид помоћи, у току године, добијало је педесет ученика, а ове године ће помоћ добити 67 ученика. Износ једнократне финансијске помоћи за средњошколце је 40.000 дин, што значи да је укупна вредност пројекта 2.680.000 динара. Укључујући овогодишње кориснике, Фонд је на овај начин наградио 474 средњошколаца из избегличких и расељеничких породица.

Јавни позив Фонда отворен је на почетку текуће школске године. Критеријуми за доделу помоћи су такви да доминантну улогу приликом бодовања пристиглих пријава има успех у школи и међу овогодишњим корисницима нашли су се све сами одликаши.

Уговоре о додели помоћи средњошколцима у холу Покрајинске владе уручили су покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић и директор Фонда за избегла, прогнана и расељена лица Бранислав Швоња.

Директор Фонда се захвалио Покрајинској влади на разумевању и помоћи у решавању егзистенцијалних проблема избеглих и расељених лица. Програми Фонда за избегла, прогнана и расељена лица се спроводе током целе године и поред овог програма помоћи средњошколцима, значајни су програми стамбеног збрињавања у виду откупа сеоских кућа, помоћи у грађевинском материјалу за завршетак објеката, као и на економском оснаживању избеглих и прогнаних лица.

Покрајинску секретар Предраг Вулетић се захвалио средњошколцима на труду који улажу и резултатима које остварују у школи.
„Добри резултати буду награђени на крају године, ови уговори су сигурно награда за ученике, али и помоћ породицама које се још увек боре са решавањем егзистенцијалних проблема“, рекао је Вулетић.

У Србији још увек имамо око 30.000 избеглица са простора Босне и Херцеговине и Хрватске, од чега је више од половине у Војводини. Покрајинска влада ће наставити са програмима који дају подршку добрим ђацима у средњим школама из избегличких породица, у стамбеном збрињавању и економском оснаживању избеглих, прогнаних и расељених лица.

„Овим програмом завршавамо активности планиране за 2016. годину и крећемо са новим програмима и жељом да помогнемо сваком ко је у тешки тренуцима уточиште нашао у Србији и Војводини. Буџет за следећу годину намењен Фонду за избегле и прогнане и расељене већи је за 33 процента, што је показатељ да је Покрајинској влади важно збрињавање избеглих и прогнаних, “ поручио је Предраг Вулетић присутним средњошколцима и њиховим родитељима.