Стручни скуп о сарадњи државних институција и организација Црвеног крста

Нови Сад, 20. октобар – У Скупштини АП Војводине данас је одржан стручни скуп под називом „Организација Црвеног крста у помоћној улози надлежним државним органима у хуманитарној области“, а у организацији покрајинског парламента и Црвеног крста Војводине.

Стручни скуп био је намењен првенствено представницима локалних самоуправа, градоначелницима, председницима општина, начелницима и њиховим сарадницима који прате рад Црвеног крста и њихове активности.

Отварајући скуп, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор истако је да је ова организација за својих 140 година постојања постала симбол солидарности и хуманости, да је њена улога у свакодневном животу велика, али да се такође сусреће са низом проблема, највише у вези са својим позицијама на локалном нивоу, што је генерална појава свуда, не само у Србији. Он је додао да подаци говоре да јако мали проценат међународне хуманитарне помоћи дође до локалних организација, што представља проблем у функционисању.

„Црвени крст се доживљава као цивилно друштво и нема позитивну дискриминацију, а морамо признати да је Црвени крст ипак нешто друго. Велика су очекивања од ове организације и сходно томе би требало да имају другачији статус“, истакао је председник Пастор и додао да управо данашња конференција представља стварање простора за разговор о могућностима промене статуса и начина буџетирања, с обзиром на то да су присутни представници локалних самоуправа.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић истакао је да бити хуман и спреман на помоћ у свакој ситуацији 140 година представља велики гест, али и подстицај за друге појединце и институције да се воде истим вредностима.

„Свесни ваше улоге и значаја, ребалансом буџета определили смо додатних четири милиона динара за Црвени крст. У име Покрајинске владе и секретаријата за  социјалну политику, демографију и равноправност полова честитам вам на вашој људскости и хуманости. Покушаћемо да уденемо нит солидарности коју имате и у наше институције, а оно што не можемо ми, урадиће, сигуран сам, Црвени крст. Ми ћемо увек бити ваша подршка и ослонац“, поручио је секретар Вулетић.

Рад Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине представили су потпредседница и председник ових организација Сињка Сомер и Дејан Укропина, о програмским активностима Црвеног крста говорила је генерална секретарка ове организације за Војводину Лидија Риц Рихтер, док је финансијски аспект Закона о Црвеном крсту представила генерална секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић.

Стручном скупу присуствовали су и потпредседници Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, Мирослав Васин и Иван Стијеповић и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац. Такође, скупу су присуствовали и председник Одбора за здравство, социјалну политику, рад, демографску политику и друштвену бригу о деци Предраг Матејин и чланови овог Одбора.

Данашњи скуп организован је  у циљу да се у односу на међународне ратификоване уговоре и на законски оквир функционисања и финансирања Црвеног крста нађу у дијалогу релевантни представници свих нивоа функционисања  организације Црвеног крста и јединица локалне самоуправе који заједнички могу унапредити то партнерство и на најбољи начин савладати изазове и проблеме са којима се суочавају.