Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини 15. октобра у Зрењанину

Нови Сад, 10.октобар – Поводом Међународног дана сеоских жена, 15. октобра у Зрењанину, биће организована изложба аутентичних радова и рукотворина сеоских жена Војводине. Циљ манифестације је представљање стваралачких потенцијала и производа сеоских жена у Војводини, али и производа старих заната који негују и чувају традицију и богато културно наслеђе војвођанског вишенационалног амбијента.

Поводом предстојећег Сајма стваралаштва сеоских жена у Војводини покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, директорица Завода за равноправност полова Диана Миловић и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић представили су активности везане за ову манифестацију.

Покрајински секретар Предраг Вулетић је подсетио да је Међународни дан сеоских жена установљен 2007. године, са намером да се скрене пажња на кључну улогу жена на селу. Покрајинска влада у сарадњи са Заводом за равноправност полова реализују програме за унапређивање и економско оснаживање сеоских жена.

Диана Миловић, директорица Завода за равноправност  полова, је подсетила да се ова манифестација одржава од 2009. године и да су до сада домаћини били следећи градови: Нови Сад, Сомбор, Инђија, Суботица, Кикинда, Апатин и Бачка Паланка. „Важно је рећи да на сајму буде присутно близу две хиљаде жена, које су организоване у скоро 200 удружења и долазе из 37 локалних самоуправа“. Акценат ове манифестације је да се активизам, који евидентно постоји, још више унапреди и да се на овај начин покаже економски, привредни и туристички потенцијал Војводине. Сајам се организује у четири тематске целине: ткање и рукотворине, старински и традиционални колачи, сувенири и органска храна.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је рекао да Зрењанин има 22 насељена места и да у сваком од њих постоје удружења жена. „Зрењанин је препознао потребу да се на један овакав начин прикаже шта жене раде и накоји начин привређују.“