Састанак о активностима из области родне равноправности са представницима ОЕБС-а

1.2.2017. Нови Сад – Помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Светлана Селаковић са сарадницама примила је делегацију Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Републици Србији са којима је разговарала о активностима у области остваривања родне равноправности.
Поздрављајући присутне помоћница Селаковић подсетила је на важну улогу Мисије ОЕБС у успостављању родних механизама у Републици Србији, посебно оних на локалном нивоу. Говорећи о активностима покрајинског секретаријата у домену родне равноправности истакла  је активности са циљем афирмације концепта равноправности жена и мушкараца, подршке невладиним организацијама које се баве овим питањем, као и спровођење специфичних мера за заштиту жена од насиља, као и увођење родне равноправности у покрајинске политике. Како је навела, где кључне активности за ову годину су подршка процесу родно одговорног буџетирања, као и спровођење мера које се односе на сузбијање насиља, посебно на унапређење одговора на специфичне потребе жена жртава насиља из маргинализованих група и жртава сексуалног насиља, економско оснаживање жена жртава насиља и подршку запосленима у центрима за социјални рад у припреми за спровођење Закона о спречавању насиља у породици чија примена почиње 1.6.2017.године.
Лесли Хес, виша саветница за демократизацију и људска права Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС упознала је присутне са активностима ове организација у домену родне равноправности, посебно истакавши програм менторства за жене са циљем подршке професионалном ангажману жена, активности на увођењу родне равноправности у високо образовање и истраживачке активности, као и подршку за примену новог законског оквира за сузбијање насиља.
Сарадња са Одељењем за демократизацију Мисије ОЕБС наставиће се кроз размену релевантних анализа у овој области и дефинисање тема за даљи заједнички рад. 
Састанку су присуствовале и представнице  Покрајинског завода за равноправност полова које су представиле план активности за 2017.годину.