Саопштење поводом инцидента у Дому за децу и омладину „Ветерник“

08. децембар 2016. – У Дому за децу и омладину „Ветерник“ је у среду, 7. децембра дошло до инцидента о чему је директор Дома обавестио Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Инспектори социјалне заштите Покрајинског секретаријата су поводом овог инцидента извршили ванредан инспекцијски надзор у Дому Ветерник.

Том приликом су утврдили да је у 16.00 часова корисник М. Д. (27 година ) повредио маказицама за папир Б. З. и путем убода му нанео тешку телесну повреду. Како се наводи, маказице су део дидактичког материјала, који је у овом случају коришћен у окупационој терапији, у поподневној смени, приликом израде новогодишњих украса и честитки.

Инцидент се догодио у А2 павиљону, који збрињава кориснике умерене и теже менталне ометености. Након инцидента, М. Д. је одмах позвао васпитача и показао му шта је урадио. Лекарка установе је прегледала повређеног и установила да је повређени у стабилном стању. Након прегледа, хитна помоћ је превезла корисника у Ургентни центар КЦВ, где је збринут, и, према последњим информацијама, налази се у стабилном стању.

Корисник М. Д. је прегледан од стране лекара, и том приликом су предузете неопходне мере здравствене заштите.

У целој Установи је током ноћи обезбеђен појачан надзор.

Истражни органи полиције су направили увиђај на лицу места.

Инспектори социјалне заштите констатују да су запослени Дома Ветерник предузели све активности предвиђене процедуром о поступању запослених у инцидентим ситуацијама.