Прекограничном сарадњом за помоћ особама са инвалидитетом у кризним ситуацијама

Сремска Митровица, 28. октобар – Црвени крст Сремска Митровица организовао је Уводну конференцију поводом почетка спровођења пројекта „Boards without borders: improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“,у оквиру ИПА прекограничног програма Хрватска –Србија.

Циљ пројекта под називом „Boards without borders: improving life quality for marginalised groups through people-to-people approach“ јесте да се подржи тенденција  опоравка поплављених подручја у сврху повећања техничких капацитета субјеката прекограничног подручја, како би ефикасно и спремно одговорили на могуће кризне, односно хитне ситуације.

Активности Црвеног крста се спроводе по принципу акција сваком коме је потребно, доступност свакоме, рада  великог броја волонтера, помагање људима у невољи уопште, рекла је између осталог др Милка Будаков заменица покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова и додала: “Овде смо због активности које спроводи Црвени крст у Сремској Митровици, тј. због одличног пројекта преко кога ће се водити рачуна о једној врло осетљивој групи, а то су особе са инвалидитетом. Овај пројекат се односи на прекограничну сарадњу између Хрватске и Србије, односно Вуковарско-сријемске жупаније и региона Срема. Средства ће бити употребљена на санирање поплва које су нас задесиле 2014. године, али ће циљна група бити особе са инвалидитетом. Оно што подаци говоре јесте да је око 10 одсто становништва са инвалидитетом. Kолико је неко друштво демократско и савремено говори какав однос ми имамо према особама са инвалидитетом, то значи да су они равноправни и корисници чланови друштва, имају своје потребе и жеље и право да дају допринос у раду свакога друштва.”