Одржана радионица ,,Здравствене импликације транснационалних миграција људи“

Нови Сад, 24. новембар – у сали ЈПВ „Воде Војводине“одржана је конференција „Ментално здравље, миграције и етничке мањине“, на којој је разговарано о траумама и проблемима миграната.

Уводну реч на конференцији дао је подсекретар Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова Палимир Тот.

Палимир Тот је рекао  да је, у претходне две године, мигрантска криза била велики изазов за Покрајинску владу. Покрајинска влада је, у циљу ефикаснијег управљања миграцијама формирала Покрајински савет за миграције, који се бави решавањем проблема у овој области. Покрајински савет за миграције и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова су  свакодневно у координираним активностима са Радним телом Владе Републике Србије и локалним самоуправама које имају повећан прилив миграната.

„Поред активности које спроводе локалне самоуправе Покрајинска Влада и Влада Републике Србије, потребна је интензивније комуникација  и кордониране активности са међународном заједницом, како би се адекватније одговорило на потребе њуди захваћених миграцијама“, истакао је подсекретар Палимир Тот.

Учешће у радионици узели су и Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представници међународне заједнице: Новог Јужног Велса , Централно европске иницијативе као и представници центара за социјални рад, међународних агенција и организација и организација цивилног друштва.