Обележено 75 година од формирања Прве пролетерске бригаде

Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада је формирана 21. децембра 1941. године у Рудом. Одлуку о формирању бригаде донео је Централни комитет KПЈ, а формирао ју је Врховни командант НОВ и ПОЈ Јосип Броз Тито.
На дан формирања имала је шест батаљона (четири из Србије и два из Црне Горе) укупне јачине 1.200 бораца. Први командант бригаде био је Kоча Поповић, народни херој, а политички комесар Филип Kљајић Фића, народни херој.
Прва борба бригаде, код догодила се села Гаочића и Миоча, 22. децембра 1941. године, која се касније славила се као дан Југословенске народне армије.
Прва пролетерска ударна бригада је на свом ратном путу прешла више од 20.000 километара. У њеним борбама борило се више од 22.000 људи из целе Југославије. Имала је више од 7.500 погинулих, рањених и несталих бораца, а избацила је из строја више хиљада непријатељских војника. Дала је више од 3.000 руководилаца и 83 народна хероја.
Обележавању великог јубилеја народноослободилачке борбе присуствовао је помоћник покрајинског секретара мр Жељко Лаиновић