Обележена 75. годишњица од дизања устанка народа Србије на фрушкогорском споменику ,,Слобода“

Свечани скуп поводом обележавања 75 година од дизања устанка народа Србије, одржан је данас на Иришком венцу код споменика ,,Слобода“, где је уприличено и полагање венаца палим борцима народноослободилачког рата. Тим поводом венац су положили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић. У име Скупштине АП Војводине венац је положила потпредседница Снежана Седлар.

Организатор окупљања је Савез удружења бораца народноослободилачког рата СУБНОР АП Војводине, под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Иван Ђоковић, навео је да Покрајинска влада препознаје значај свеобухватне традиције и културе израсле на народноослободилачкој борби као тежишну тачку прошлости.

„У корену је овог народа и свих народа који живе у АП Војводини и Србији, идеја слободе као основна идеја опстанка и кретања напред. Година 1941. и 7. јул, само су одраз историјске тежње свих народа са овог простора да се боре за слободу, слободно домаћинство и несметан сопствени развој. Показали смо отпор ка угњетавању, спутавању због опстанка, што нас опомиње и подсећа да је потребно да негујемо традицију, да исказујемо поштовање према онима који су плуг, њиву, виноград, али и оловку и књигу заменили пушком. На идејама народноослободилачке борбе и прогресивног слободарства изградили су читав свет који ми баштинимо протеклих 75 година, опомињући нас да традицију и културу НОБ-а пренесемо и на потомство“, рекао је потпредседник Ђоковић.

Председник Покрајинског одбора СУБНОР-а, Светомир Атанацковић, обраћајући се борцима, њиховим потомцима и посетиоцима, посебно је истакао историјске појединости и околности које су довеле до овог устанка, уз осврт да је устанак у Србији започео 7. јула у селу Бела Црква, код Крупња, где се на Ивањдан одржавао традиционалан сеоски вашар.

„Седамдесет је година од устанка народа Србије против окупатора, који је означио почетак народноослободилачког, антифашистичког и револуционарног рата у Југославији. Јубилеј је прилика да се осврнемо на ту славну прошлост, која је определила будућност, а сам устанак има непролазну, историјску вредност“, рекао је председник покрајинског СУБНОР-а и додао да је устанак симбол идентитета и самобитности народа, стога је о њему потребно говорити млађим генерацијама.

Полагањем венаца, пошту палим борцима устанка одали су представници покрајинског, градских и општинских одбора СУБНОР-а, припадници Војске Србије, Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, амбасада Украјине и Азербејџана, делегација Дистрикта Брчко, Удружење ваздухопловаца Војводине, представници политичких странака, и многи други.