Конференција: Ка бољој демографској будућности Србије

Београд, 27.фебруара – у организацији Министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за демографију и популациону политику Славице Ђукић-Дејановић и Српске академије наука и уметности одржана је научна конференција „Ка бољој демографској будућности Србије“. Учешће на конференцији узели су и представници Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.
Стручном скупу присуствовали су министри Владе Републике Србије, представници покрајинских и локалних органа, Српске академије наука и уметности, директори институција и установа, представници шире научне заједнице…
На скупу је указано да просечна старост становништва у Србији износи око 43 године и да је наша држава на шестом месту у Европи по старости становништва. Највећи број општина у Србији има негативан природни прираштај. Због негативног природног прираштаја, одлагања материнства али и услед миграција, Република Србија годишње изгуби чак један град величине од око 36 хиљада становника.
У напорима да се промени садашња неповољна демографска слика и да се створе основни предуслови за подстицање рађања, Влада Републике Србије формирала је Министарство које ће се бавити овом проблематиком, и Савет за популациону политику.

У оквиру представљања мера за повећање рађања представљене су и мере које се у Аутономној покрајини Војводини спроводе од 2004. године, односно две мере које су на снази од 2013.године.

Током 2017. године почеће реализација четири пилот-пројекта подстицања рађања, а све у складу са потребама младих парава у различитим деловима Србије, од којих ће један бити у општини са територије Војводине.