Клуб за сунчану јесен живота

Сомбор, 21.03.2017.: Својевремено од стручне архитектонске и урбанистичке струке проглашаван је моделом како се не требају осмишљавати нови делови урбаних средина, захваљујући овдашњем Геронтолошком центру, старији житељи Нове Селенче, добили су још један од друштвених садржаја који очајно недостају овом делу Сомбора. Наиме, под кровом под кровом Дома пензионера на Првомајском булевару, адаптиран је део простора у коме ће бити смештен Клуб пензионера „Селенча“.

Осим шахиста, који су се и иначе годинама уназад овде свакодневно окупљали, овде ће бити приређиване изложбе слика, књижевни сусрети и разговори са људима из света културе и уметности и разне друге манифестације, а корисницима Геронтолошког центра, али и свима који сврате у Клуб намењен искључиво пензионерима на располагању ће бити књиге, шах, дневна штампа и часописи, као и чланови стручног тима.

Прва манифестација приређена у овом простору било је рашње отварање изложбе двадесетак уметничких остварења учесника прошлогодишње, одавно већ традиционалне, ликовне колоније „Сунчана јесен живота“, а поред градских челника којима је у опису надлежности и социјална политика вароши чији су становници у просеку све старији, отварању Клуба пензионера је присуствовао и покрајински подсекретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Палимир Тот.

– Пре свега морам да похвалим новог руководиоца сомборског Геронтолошког центра Зорана Драчу, који је у свом прегнућу побољшавања услова смештаја и услуга које овај центра пружа својим корисницима, у ових првих шест месеци од када је именован често знао и нас да доведе у ситацију да га морамо замолити да мало „успору“ – нашалио се Тот, преносећи задовољство и покрајинског секретара Предрага Вулетића начином и ентузијазмом којим се Драча ухватио у коштац са немалим бројем проблема који су га затекли у, пређашњом небригом оронулом, сомборском Геронтолошком центру.

Он је додао да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је 2017. прогласило годином социјалне заштите и међугенерацијске сарање, а отварање овог клуба је потврда да се планови испуњавају.

– Битно је да покажемо свима да старост није страшна и да је квалититет услуга у Србији од када је дошла нова републичка и покрајинска влада подигнут и да ће се даље радити на томе – поручио је покрајински подсекретар Тот.

– Простор је превасходно намењен нашим суграђанима старијег годишта из овог дела града, као и нашим корисницима услуга уз један једини услов, да има простора и за пензионере као излагаче, песнике, књижевнике… – рекао је Зоран Драча, директор сомборског Геронтолошког центра, који је уједно најавио и следећи пројекат установе којем је на челу, отварање дневног боравка за пензионере, у коме би своје време током дана могли у дружењу да прекраћују сви пензионери града, без обзира да ли су и клијенти ГЦ.

У кратком уметничком програму, приликом отварања Клуба пензионера, поред представника „Групе 76“, односно удружења ликовних уметника који су већински и били учесници колоније „Сунчана јесен живота“, учествовали су и књижевници Давид Кецман Дако, Зденка Феђвер и Стојан Бербер.

М. Миљеновић

Никад већа улагања

Вишегодишњом општедруштевном небригом за одржавање два постојећа објекта Геронтолошког центра, скоро 250 корисника услуга ове установе се нашло у врло тешким условима живота. Ипак, ствари се полако мењају, истакао је Драча, пошто је према његовим речима за шест месеци, уз помоћ Владе Војводине и Србије за санацију објеката сомборског геронтоцентра  опредељено чак 30 милиона динара.