Заједнички ћемо радити да више нема избеглих и расељених

Нови Сад , 09. мај 2017. – Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима доделио је данас, под покровитељством Покрајинске владе, 130 уговора избегличким и расељеничким породицама које су добиле пакете грађевинског материјала и пакете алата и опреме, чија је укупна вредност готово 24 милиона динара.

Пакете грађевинског материјала за побољшање услова становања, у вредности од близу 9 милиона, добило је 48 породица, док су у циљу економског оснаживања додељена 82 уговора за набавку алата и опреме, у вредности од 15 милиона динара.

Уговори су уручени у присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића који је истакао да када после две и по деценије користимо речи избегла, прогнана и расељена лица, показујемо слабост државе да брже и адекватније решава проблем људи који нису својом вољом, већ, кроз последице сулудих ратова на просторима бивше Југославије, дошли у нашу земљу и посебно у Војводину.

„Посебно најмлађи, који су се родили након тих догађаја, не заслужују да читав живот буду обележени као избегла и расељена лица. Због њих смо у обавези да издвајамо више средства за све програме Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима који ће омогућити да трајно решимо питања потпуне интеграције људи у оне средине у којима живе“, казао је Игор Мировић.

Председник Покрајинске владе је подсетио да је за програмске активности Фонда које се реализују у 2017. години повећан износ за 15 милиона динара, и најавио да ће већ почетком јуна бити издвојена и додатна средства и расписани нови конкурси.

„Рачунајте на нашу помоћ, више и снажније него до сада. То ћемо чинити све док и последња избегличка породица не пронађе своје уточиште, док не адаптира или не пронађе своју нову кућу, не направи своју малу економију“, казао је Мировић додајући да је заједнички циљ да за неколико година „подвучемо црту“ и кажемо да нема више избеглих и расељених, него да смо сви заједно део развијенијег, модернијег и бољег српског друштва.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић нагласио је да и након две и по деценије од првих избегличких колона у Србији и Војводини, процес интеграције још увек траје.

„Подаци кажу да је највећи број избеглица „нестао“ из евиденције тако што су постали грађани Србије. Међутим, њихови психосоцијални, економски и други проблеми остали су непромењени. Стога је наша обавеза да свима који се осећају угроженим, а посебно овој популацији пружимо сву могућу помоћ и подршку“, казао Вулетић.

Он је додо да су програми Фонда као што су додела пакета грађевинског материјала и додела пакета и алата сигурно начин да као појединци постану успешни, а самим тим да допринесу и економском просперитету државе у којој живимо.