Бољи услови становања за ромске породице у насељу Черга у Дероњама

Дероње, 15.03.2018. – У насељу Черга у Дероњама завршена је изградња нове комуналне инфраструктуре за шта су средства обезбеђена у оквиру пројекта “Да сваки Ром има дом”, који финансира Европска унија. Вредност изведених радова је око 160.000 евра.
Изградњом 432 метра асфалтног пута у насељу, 515 метара водовода и 210 метара јавне расвете, битно су унапређени услови становања за 30 ромских породица са укупно стотину чланова.
Пројекат “Подршка адекватном и одрживом становању Рома у општини Оџаци – Да сваки Ром има дом” финансира Делегација Европске уније у Републици Србији из предприступних фондова ИПА 2013, а суфинансирају га Влада Републике Србије и општина Оџаци.
Пројекат “Да сваки Ром има дом” партнерски реализују невладина организација “Хаусинг центар” и општина Оџаци.
Поред изградње недостајуће инфраструктуре у дероњској Черги, пројектом је у другој фази предвиђено и обезбеђивање одрживог становања за ромске породице из подстандарног Новог насеља у Богојеву.
Изградња кућа за 34 ромске породице из подстандарног Новог насеља у Богојеву, које ће бити расељене у пет насељених места општине Оџаци, требало би да за почне оквирно за две недеље и почетак фебруара 2019. године је рок за завршетак пројекта. Поред изградње кућа у тих пет насеља градиће се и приступна инфраструктура.
Пројекат у општини Оџаци је први који ће бити завршен од укупно тридесетак пројеката који се спроводе кроз свеобухватни програм побољшања животних услова Рома у Републици Србији, финансираног од стране Европске уније.
Кроз овај програм је у сарадњи са Делегацијом ЕУ обезбеђено 9 милиона евра за решавање комуналне инфраструктуре и стамбених решења за Роме. Укључено је 13 општина, а за пројекат у општини Оџаци опредељено је милион и 50 хиљада евра.
“Хаусинг центар” из Београда је за петнаест година рада у Србији изградио или реконструисао више од 750 стамбених јединица за социјално угрожене грађане, а заједно са општином Оџаци реализује пројекат “Да сваки Ром има дом”.
Изградња инфраструктуре у ромском насељу у Дероњама је резултат вишегодишње посвећености општине Оџаци, Европске уније, Владе Републике Србије и “Хаусинг центра” да унапреде услове становања Рома.
Свечаном пуштању у рад изграђене инфраструктуре присуствовали су и Палимир Тот, подсекретар у Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Јелена Јовановић, покрајинска посланица и заменица председника Националног савета Рома, као и представници локалне самоуправе у Оџацима и Месне заједнице Дероње.