Обележен Национални дан добровољних давалаца крви

Нови Сад,11.мај – Поводом обележавања Недеље Црвеног крста и Националног дана добровољних давалаца крви у Холу Покрајинске владе додељена су признања компанијама и медијским кућама које су током 2022. године знатно допринеле обезбеђивањеу јединица крви на територији Војводине, као и организацијама Црвеног крста које су постигле најбоље резултате у прикупљању јединица крви.

Обраћајући се присутним добитницима признања покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић је рекао да је у данашње време када када се скоро свакодневно запитамо где је нестала хуманост и емпатија част бити поред људи  који не причају о хуманости већ је својим делима доказују.

„Најлепши или највреднији дар који некоме можемо да дамо је дар из срца. Крв добровољних давалаца је управо то, највећи дар из срца.“, рекао је Вулетић.

„Oвом приликом желим да се захвалим не само добровољним даваоцима крви, већ и вама који у својим компанијама или локалним срединама успевате да подстакнете људе на давалаштво и да постигнете завидне резултате у прикупљању ове драгоцене течности.“ рекао је Предраг Вулетић и додао да посебну захвалност дугујемо организацији Црвеног крста Војводине која својим преданим радом доприноси да живимо у хуманијем друштву.

Покрајински секретар је још додао да Црвени крст Војводине своје програмске активности реализује захваљујући волонтерима и у сарадњи са донаторима и да је Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова током прошле године подржао рад Црвеног крста Војводине више од 35 милиона динара, док смо ову годину почели са планираних 22 милиона, а недавно одобрили још 7,5 милиона за опремање кухиње објекта Црвеног крста Војводине у Вршцу.

Признања компанијама и медијским кућамауручио је предсеник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина, док је покрајински секретар Предраг Вулетић уручио признања општинским организацијама Црвенног крста Новог Бечеја, Бачке Паланке и Инђије као најхуманије средине у Војводини.

Рад Црвеног крста у великој мери зависи од подршке људи добре воље, који препознају важност, значај и улогу организације Црвеног крста у друштву. За несебичну подршку у раду и функционисању организације покрајинском секретару за социјалну политику, демографију и равноправност полова господину Предрагу Вулетићу урученa je медаља Црвеног крста.

 У 2022.години на територији Војводине прикупљено је  54,381 јединица крви. Најуспешније по проценту (однос броја даваља и броја становника према извештају Института за трансфузију крви Србије) биле су општине: Нови Бечеј – 3,71%, Бачка Паланка – 4,50% и Инђија – 5,05%.