Додељени уговори женама за куповину некретнине

Нови Сад, 16. април – У Посланичком клубу Скупштине Аутономне покрајине Војводине, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправнсот полова Предраг Вулетић уручио је данас 30 уговора  женама учесницама конкурса  за доделу бесповратних средстава породицама на територији Аутономне покрајине Војводине, за куповину некретнине, с циљем унапређивања положаја жена.

Конкурс Покрајинског секретријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова је четврти пут расписао конкурса  којим се додељује 54.000.000,00 динара. Циљеви конкурса су усмерени на унапређење положаја жена и њихово економско оснаживање, превазилажење неравноправности жена у власничкој структури у односу на мушкарце и решавање стамбеног питања, док су право учешћа имале брачне и ванбрачне заједнице, као и једнородитељске породице – самохране мајке које у свом власништву/сувласништву немају стамбени простор.

Обраћајући се присутним покрајински секретар је рекао да додела бесповратних средстава женама за куповину некретнина представља један од кључних елеманата у остваривању једнакости и оснаживању жена у нашем друштву и додао: „Жене су неизоставан део наше заједнице, али су често суочене са бројним изазовима, посебно када је реч о стицању имовине и финансијској независности. Према истраживању Републичког геодетског завода само 25 одсто укупне имовине у Србији припада женама, а свега око 6 % жена су власнице некретнина. Овај програм пружа прилику да се те препреке превазиђу и да се женама омогући сигуран корак ка сопственом дому.“

Покрајински секретар Предраг Вулетић је још рекао да овај програм има шире друштвене користи, јер јачањем улоге жена у власништву некретнина доприноси се разноликости у нашим заједницама, промовише економски раст и ствара позитиван домаћи амбијент за будуће генерације и нагласио : „Подржавајући жене у стварању домова и финансијској независности, ми утичемо на демографску слику нашег региона.“

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова је почевши од 2022. године четири пута расписивао овај конкурс и путем њега 106 жена, од чега 49 самохраних мајки, учинио власницама некретнине. За ову намену је од почетка реализације утрошено 172.000.000,00 динара.