У Новом Саду отворен Сајам услуга социјалне заштите

Нови Сад, 08.04.2017. – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар Предраг Вулетић су присуствовали отварању Сајма услуга социјалне заштите који се одржава у СПЕНС-у и на коме је наступило више од 70 излагача.

Организатори Сајама услуга социјалне заштите су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, а сајам је организован у оквиру редовних активности унапређења свести о важности услуга социјалне заштите и промоције институција, установа, грађанског активизма и волонтеризма.

Министар Вулин је том приликом рекао да социјална заштита представља одраз квалитета живота у једној заједници, и да се социјална заштита не односи само на оне којима је помоћ непосредно потребна већ представља помоћ целом друштву.

По његовим речима, када се помогне деци ометеној у развоју, помогло се и њиховим породицама и њиховим пријатељима, а подршка која се пружа старијима, не пружа се, како је рекао, зато што су сиромашни, већ што им је потребна додатна пажња и поштовање.

„Социјална заштита у Србији се развија и у ту област никада нису била већа улагања. Само ове године Србија је издвојила 700 милиона динара за развијање различитих облика социјалне заштите и услуга, прошле године је у те сврхе издвојено 400 милиона динара, а пре тога није издвојен ни један једини динар“, рекао је Вулин.

Он је истакао да се константно повећавају улагања у област социјалне заштитет и да се констатно шири круг корисника тих средстава.

Вулин је честитао и Светски дан Рома истакавши да су Роми важан део нашег друштва, чији језик и култура чине Србију поносном.

„Наше друштво се константно мора борити за побољшање положаја Рома и за превенцију сваког вида дискриминације“, рекао је Вулин и додао да у Србији не постоји системска дискриминација према било којој националној, сексуланој или ма каквој другој заједници.

Након свечаног отварања Сајма покрајински секретар Предраг Вулетић обратио се професионалцима у социјалној заштити који су присуствовали стручном скупу одржаном у оквиру овог сајма.