Предраг Вулетић обишао прихватни центар за мигранте у Суботици и камп у пограничном подручју на Хоргошу

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић обишао је данас прихватни центар за мигранте у Суботици и камп у пограничном подручју на Хоргошу. Поред ресорног секретара, Предрага Вулетића, који је иманован за председника Покрајинског савета за миграције, у обиласку су били државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Ненад Иванишевић и члан Градског већа Суботице Илија Ђукановић.

Прихватни центар за мигранте има капацитет од 150 лежајева и око 350 алтернативних капацитета у шаторима. Просечан број дневних долазака је око 200. Мигранти се у прихватном центру задржавају од 2 до 25 дана.

У разговору са представницима Комесаријата за избеглице и миграције ресорни секретар је упознат са стањем и потребама у овом прихватном центру. Површина прихватног центра од око 580м2 и конфигурација терена не дозвољавају повећање смештајних капацитета. Обилне кише које су у претходна два дана захватиле подручје Суботице изазвале су додатне тешкоће, јер већина миграната долази у наквашеној обући и одећи.

Ситуација у кампу насталом уз саму границу са Мађарском, је нешто тежа. У овом кампу налази се између 600-800 миграна, од чега су половина деца. Радна група за решавање проблема мешовитих миграционих токова, Комесаријат за избеглице и миграције и Локални савет за миграције града Суботице, заједничким деловањем покушавају да обезбеде услове за живот придошлим мигрантима.

Према речима покрајинског секретара Предрага Вулетића, Покрајинска влада је у претходних неколико дана предузела низ мера како би у заједничком деловању са Радном групом, локалним саветима и невладиним организацијама дали потпунији допринос решавању проблема насталих услед повећаног прилива миграната. „У врло кратком року, Покрајински савет за миграције, а након тога и Покрајинска влада донеће одлуку о конкретним мерама помоћи и то пре свега у води, храни и људству“. „Морам да истакнем успостављање потпуне сарадње са члановима Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова и Локалног савета за миграције града Суботице, што се види и из данашњег заједничког обиласка ова два кампа“. Ресорни секретар је подсетио да се све „крајње“ и „излазне“ тачке на путу који мигранти пролазе налазе управо на територији Војводине, и да је заједнички став председника Покрајинске владе Игора Мировића и председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, министра Александра Вулина да се свим тим људима обезбеде максимални и достојанствени услови за боравак.

Државни секретар Ненад Иванишевић, изразио је задовољство што се Покрајинска влада активно укључила у решавање постојећих проблема. Државни секретар је подсетио да ће Влада републике Србије деловати у три правца: спречавање нелегалних улазака у земљу, апсолутна борба против свих облика кријумчарења и збрињавање људи који се налазе у овом кампу. „Ово место је једина капија која пружа наду за одлазак у Европску унију. У наредном периоду радиће се, поред збрињавања, и на информисању ових људи да захтев за азил не подразумева и добијање азила. Надамо се да ћемо се са колегама из Мађарске договорити да се захтев за азил може подносити и у прихватним центрима.“

Илија Ђукановић, члан Градског већа и локалног савета за миграције, такође је захвалио Покрајинској влади и покрајинском секретару Предрагу Вулетићу, што су препознали проблем и у кратком времену организовали посете прихватном центру и камповима у пограничном подручју. Локани савет ће у понедељак имати седницу о чему ће представници Републике и Покрајине бити обавештени.