Обележена три века од велике битке код Петроварадина

На Везирцу код Петроварадина данас је одржана церемонија обележавања 300 година од велике битке која се одиграла 5. августа 1716. године, када је заустављен даљи продор Отоманске војске у Европи. Ова битка имала је значајан утицај на ток рата између Хабсбуршке монархије и Отоманске империје, али и на касније историјске догађаје.
Заједничким полагањем венаца и одавањем почасти свим погинулим у овом сукобу амбасадори и представници Аустрије, Мађарске, Турске и делегације Европске уније у Србији, послата је порука којом се симболизује да је заједничка идеја мир и изградња мирољубиве будућности.

Свечаној церемонији полагања венаца присуствовали су представници Покрајинске владе, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф.др Зоран Милошевић и подсекретар покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова Палимир Тот.

Покрајински секретар проф.др Зоран Милошевић је у име Покрајинске владе рекао да се са посебним пијететом данас треба поклонити сенима оних који су положили своје животе. „Сви ти људи оставили су један завет за будућност.Градити мир и толеранцију јесте порука која је надмашила време, а која нас и данас опомиње. Иако нас неке поруке које долазе из региона узнемиравају, остајемо уверени да само миром, толеранцијом и узајамним праштањем можемо градити мост пријатељства према будућим генерацијама“, изјавио је овом приликом др Милошевић.